A Halloween eredete és története

A Halloween eredete és története

A halloween eredete nagyon érdekes, ugyanis ez az egyik legrégebbi ünnep, amelyet még ma is ünnepeltünk. Ez az egyik legnépszerűbb ünnep a karácsony után. Míg emberek milliói ünneplik a Halloween-t anélkül, hogy tudnák annak eredetét és mítoszát, a Halloween története és tényei még érdekesebbé teszik az ünnepet.

A legtöbben ma már a Halloween-re szórakozásként tekintenek, jelmezbe öltöznek, valamint Halloween party-t szerveznek baráti, vag épp családi körben. Mások ezt a babonák, a szellemek, a goblinok és a gonosz szellemek idejének tekintik, amelyet minden áron el kell kerülni.

A Halloween-t gyakran nem pogány rituálékra, vagy okkultra említik. Épp emiatt a keresztény világban a Halloween ünnepe még vita tárgyát képezi, azonban a Halloween ünneplése jelenleg olyan preferencia, amelyet nem tekintünk „gonosz ünnepen” való részvételnek.

 

A Halloween története

 

A Halloween október 31-én, a kelta naptár utolsó napján van. Eredetileg pogány ünnep volt, amellyel tisztelték a halottakat. A Halloween-t All Hallows Eve -nek nevezték és több mint 2000 évvel ezelőtt nyúlik vissza.

Az All Hallows Eve az All Saints Day előtti este, amelyet a keresztények a pogányok megtérítéséért hoztak létre, és november 1-jén ünneplik. A katolikus egyház ezen a napon ünnepelte a szenteket.

 

A Halloween eredete

 

Bár a Halloween eredetének és régi szokásainak számos változata létezik, néhány változatlan marad minden beszámoló szerint. A különböző kultúrák némileg eltérően tekintik a Halloween-t, de a hagyományos Halloween-gyakorlatok változatlanok.

A Halloween kultúrája visszavezethető a druidákra, egy kelta kultúrára Írországban, Nagy-Britanniában és Észak-Európában. A gyökerek Samhain ünnepén alapszanak, amelyet évente október 31-én tartottak a halottak tiszteletére.

Samhain azt jelenti, hogy „a nyár vége”, vagy november. A Samhain szüreti fesztiválon hatalmas szent máglyákat raktak, jelezve a kelta év végét és egy új év kezdetét. Az ünnepségben részt vevő sok gyakorlatot babonából táplálták. A kelták azt hitték, hogy a halottak lelke éjjel járkáltak az utcákon és a falvakban.

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG: