A Halloween Amerikában

Az igazi Halloween Amerikában!

A Halloween Amerikában, a jelmezek készítése és viselése az egyik legnépszerűbb hagyomány.

 

A Halloween-t az 1800-as években hozták be Észak-Amerikába az ír és skót bevándorlók,

 

amely azóta is virágzik, töretlenül fejlődik és jelentős tömegek hódolnak a „csokit, vagy csalunk”-nak.

A gyerekek számára a jelmezkészítés és a beöltözés, illetve a házról-házra történő, évente ismétlődő koreográfia továbbra is az egyik legfőbb esemény. Az Egyesült Államokban és Kanadában a legtöbb háztartás részt vesz a Halloween-i játékokban.

Sok felnőtt is beöltözik, főleg a családosak, hogy (felnőtt kíséret gyanánt)gyermekeivel kimehessen a jelmezpartikra és halloween-i jelmezversenyekre.

 

A Halloween Amerikában továbbra is rendkívül népszerű a minden korosztályú gyermekek körében.

 

Az Egyesült Államok gyermekeinek 85–90% -a minden évben megünnepli a Halloweent.

A 2000-es közvéleménykutatás során az Amerikai Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség megállapította, hogy a 18 és 34 év közötti amerikai felnőttek 65 százaléka vesz részt Halloween ünnepségein és többnyire be is öltöznek valamilyen furfangos jelmezbe.

 

Amerikában az október hónap…

 

…szinte tényleg csak a Halloween-ről, illetve a Halloween-re történő felkészülésről szól.

Ezek a hagyományok megőrzik Samhain tiszteletteljes szellemét. Samhain azt jelenti, hogy „a nyár vége”, vagy november. A Samhain szüreti fesztiválon hatalmas szent máglyákat raktak, jelezve a kelta év végét és egy új év kezdetét. Az ünnepségben részt vevő sok gyakorlatot babonából táplálták. A kelták azt hitték, hogy a halottak lelke éjjel járkáltak az utcákon és a falvakban.

Az amerikaiak félelmetes filmeket, közösségi kísértetjárta házakat, szellemtörténeteket készítenek az ünnepléshez. Az üdvözlőlapok és az ünnepi dekorációk szintén nagy részét képezik a Halloweennek.

Az Egyesült Államokban a Halloween-i partik száma csak a szilveszter és a Super Bowl mögött marad el, és a karácsonyhoz képest a kiskeresekedelmi költések összege a második. A Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség szerint 2002-ben az amerikai fogyasztók háztartásonként átlagosan 44 dollárt költöttek Halloween-i cukorkákra, jelmezekre és dekorációkra. A kisgyermekes családok átlagosan 62 dollárt költöttek. A 2002. évi ünnep körülbelül 6,9 milliárd dollárt hozott forgalomba az Egyesült Államokban.

Egy másik általános Halloween-szokás pénzgyűjtés az Egyesült Nemzetek Gyermekért Alapja (UNICEF) részére cukorka helyett, vagy mellett. Ez 1950-ben kezdődött Philadelphiában, amikor egy vasárnapi iskola osztályának az a gondolata ébredt, hogy pénzt gyűjtsön rászorulók számára.

Az általuk összegyűjtött, körülbelül 17 dollárt elküldték az UNICEF-nek. Az UNICEF-et ez az ötlet annyira megihlette, hogy 1955-ben elindított egy csokit, vagy csalunk programot. Az érdekelt egyházak, iskolák és szülők speciális narancssárga-fekete gyűjtődobozt rendelhetnek, valamint az UNICEF programot magyarázó anyagokat.

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG: