Az igazi Halloween Németországban

Az igazi Halloween Németországban

Hogyan ünneplik a Halloween-t Németországban? Minden, amit tudni érdemes a hagyomány eredetéről, a tipikus jelmezekről és a legjobb halloween-eseményekről Németországban. „Süß oder saueres!” ez az, amit hallhatnak a német gyerekek a „csokit, vagy csalunk” után, amikor kopogtatnak az ajtódon.

A Halloween-t mindössze 25 éve ünnepelik Németországban, ami némileg átfedésben van a Szent Márton-nappal, amely a Halloween után, két héttel később, november 11-én következik. A Szent Márton napján a gyerekek lámpásokkal járnak körül a környéken, dalokat énekelnek és verseket szavalnak.

Noha sok német elégedetlen a Halloween növekvő népszerűségével Németországban, a kiskereskedők örülnek, hiszen az áruházakban kaphatók a jelmezek, a Halloween témájú cukorkák pedig a szupermarketek polcain jelennek meg. Míg Amerikában a Halloween jelmezek bármit ábrázolhatnak – a hercegnőktől és a sárkányoktól a filmfiguráig, orvosokig és vámpírokig -, Németországban a jelmezeknek félelmeseknek kell lenniük.

 

A Halloween eredete Németországban

 

Dieter Tschorn, a Német Játék- és Újrakereskedők Szövetségének PR-tanácsadója a német Halloween atyjának nevezte magát. Amikor a német kormány 1991-ben visszavonta a Fasching-ünnepeket, Tschorn szerint Halloween-t ő hozta be Németországba, hogy pótolja a vásárlók és más kiskereskedők veszteségét. „Az iparág kénytelen volt megtalálni a veszteségek fedezésére szolgáló módszert. A Halloween-t választották” – mondta a Spiegel Online-nak .

Függetlenül attól, hogy az ünneplés népszerűségének növekedése Németországban az amerikanizációnak vagy a Tschorn marketing munkájának köszönhető, a Halloween témájú partik és rendezvények száma azt mutatja, hogy megvetette a lábát Németországban.

 

Halloween party-k és sütőtök

 

A nagyvárosokban vannak olyan környékek, vagy apartmanházak, amelyek évente csokit vagy csalunk eseményeket szerveznek. Németországban általában a Halloween-t egy kicsit amolyan nyaralásnak tekintik, amelyet főként a felnőttek ünnepelnek tematikus jelmezpartikon és klubokban.

A sütőtökfesztiválok szervezése népszerű módja annak, hogy az egész családdal ünnepeljék az ősz és a Halloween érkezését. A faragható sütőtök keresése Németországban nem okoz gondot, ugyanis sok kedvelt szezonális étkezés részét képezik, emiatt rengeteg áruházban és a mezőgazdasági termelők piacán könnyen beszerezhetők.

 

Halloween események Németországban

 

Németország legrégebbi és legelismertebb Halloween eseménye a Darmstadt közelében található, Burg Frankenstein-ben zajlik. Annak ellenére, hogy a kastély valóban inspirálta-e Mary Shelley Frankenstein regényéhez , a tökéletes hely egy megfelelő hűtéses Halloween-eseményhez. A látogatók szabadon kóborolhatnak a romokon, a színészek pedig kísérteteknek, szellemeknek és más félelmetes dolognak öltözve, illetve villogó fényekkel, „váratlan” zenékkel teszi a várromokat egy igazán kísértet járta hellyé.

Minden évben szerveznek jelentősebb Halloween-események Németországban. A Movie Park Horror Fest már több mint 20 éve rendszeresen megrendezésre kerül. Essentől északra található, ez az esemény rengeteg zombit, szörnyet és labirintust tartalmaz. Végül, az Eifel régióban a Mayen Market „Varázsfesztiválja” felvonulást, tökfaragást, jelmezeket és rengeteg sört prezentál. A közelmúltban még a LEGOLAND is elindította a saját Halloween eseményét.

 

Halloween és a reformáció napja

Október 31-e egy másik német ünnep, a Reformationstag dátuma is a Halloween mellett. A reformáció napja a templom reformációjának ünnepe, különösen az evangélikusok számára.

Halloween: 2018.10.31 szerda, nem törvényes ünnepnap, országszerte

A reformáció napja (Reformationstag): 2018.10.31 szerda, törvényes ünnepnap Brandenburgban, Brémában, Hamburgban, Mecklenburg-Vorpommernben, Niedersachsenben, Sachsenben, Sachsen-Anhaltban, Schleswig-Holsteinban és Türingiában

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG: